+31 85 06 06 411 alles@voormobliteit.nl

Deze blog gaat over videomarketing en is één van de onderwerpen van ons thema online marketing voor auto- en garagebedrijven. Met behulp van de blogs kan je zelf een online marketingplan opstellen en aan de slag! Meld je aan en blijf de artikelen volgen om maximaal te scoren. Hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen

Video is naast e-mail en social media erg populair. YouTube wordt met filmpjes overspoeld, steeds meer mensen vloggen en ook het aantal webinars neemt toe. Consumenten kijken steeds meer naar video en dan vooral millennials, de groep geboren in de periode 1980-2000. Deze groep bekijkt liever een bedrijfsvideo dan dat ze informatie uit een nieuwsbrief moeten halen. 

Waarom videomarketing?

Bij videomarketing gaat het net zoals bij e-mailmarketing (zie blog) erom dat je voor jouw (potentiële) klanten online zichtbaar wil zijn. Dit kun je doen door het plaatsen van videobestanden op jouw website maar ook op video- en social media kanalen.

Video heeft ten opzichte van andere marketingmiddelen een aantal voordelen. Met beeld en geluid kun je jouw boodschap nog beter overbrengen en verder aan het vertrouwen in jouw bedrijf werken. Met de juiste videocontent ben je in staat om bezoekers langer op jouw website of social media kanaal te houden. (zie blog over contentmarketing) 

Video kun je via verschillende platformen delen. Denk hierbij aan jouw eigen website, Instagram, LinkedIn, Twitter, Facebook, Vimeo en YouTube. Maar op welk platform moet je zijn? Het gaat voor deze blog te ver om van alle platformen de voor- en nadelen op een rij te zetten.  In grote lijnen: als jouw bedrijfsdoelen vooral gaan over jouw vindbaarheid op internet (zoekmachineoptimalisatie) en adverteren, dan is YouTube een prima keuze. Wil je meer conversie realiseren dan zijn de andere kanalen een betere optie. Op YouTube onderbreek je het kijkplezier van mensen en vraag je ze eigenlijk om weg te klikken.

Met videomarketing aan de slag: vijf stappen

In de onderstaande zes stappen leggen we uit welke onderdelen van belang zijn bij het opstarten van een videomarketing campagne.

Stap 1: Hoe ziet jouw doelgroep eruit?

Ook bij videomarketing start je met het bepalen van jouw doelgroep. Hoe ziet jouw huidige klantenbestand eruit? Welk probleem voor jouw klanten wil je oplossen? Beschik je over een concurrentieanalyse? Bij het bepalen van de doelgroep is het goed om naar de concurrentie te kijken. Voer een onderzoek uit om voldoende informatie te kunnen verzamelen. Heeft de concurrent een trouwe aanhang? Zo ja, hoe maak jij dan het onderscheid wanneer de doelgroep van jouw concurrent gelijk is.  

Na het bepalen van de doelgroep onderzoek je op welke online kanalen de doelgroep zich de meeste tijd doorbrengt. Dit is bepalend voor de keuze van het videoplatform. 

Stap 2: Bepaal per video een doel

Bedenk voor iedere video één doel. Bij het bepalen van het doel benoem je eerst waar jouw video voor bedoeld is:

 • Wil je een betere naamsbekendheid realiseren?
 • Ga je voor meer leads?
 • Zet je de video in om een specifieke actie te promoten?
 • Wil je groot nieuws aankondigen?

Wanneer het doel bepaald is, is het belangrijk om een aantal doelwaarden te benoemen. Dan denk je al gauw dat het aantal kijkers de belangrijkste doelwaarde is. Dat is zeker niet altijd het geval. Wanneer je een specifieke doelgroep benadert, dan wil je misschien vooral weten hoe lang (gemiddelde kijktijd) er naar een video is gekeken. Andere doelwaarden zijn bijvoorbeeld het aantal bereikte personen, het aantal clicks naar een website, het aantal leads per maand of het verhogen van het aantal downloads van een e-book/white paper.

Stap 3: Maak een videocontentplan

De doelgroep, doel en doelwaarden zijn bepaald. De volgende stap is het bepalen van de inhoud van de video. Gaat het om instructievideo’s, een bedrijfsverhaal, het reviewen van een occasion, het voorstellen van een nieuwe collega, ervaringen van enthousiaste klanten, een lancering van een nieuw model auto of een nieuwe dienst? En wat is de tone of voice van de content? (formeel of informeel, informatief of vermakelijk, enzovoort.)

Studies tonen aan dat een kijker bij het bekijken van video’s op sociale media eerst de tekst in een video leest en dan onmiddellijk naar het bijschrift springt, vaak zelfs voordat de video volledig is afgespeeld. Zorg dan ook voor een boeiend bijschrift. Het bijschrift op een video voor sociale media kan een bericht maken of breken.

Stap 4: Op welk platform wordt de video geplaatst

Maak een keuze uit o.a. eigen website, YouTube, Vimeo, social media kanalen en/of bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf. Maak een planning en zet de activiteiten in jouw contentkalender. (zie blog contentmarketing) 

Stap 5: Voer het plan uit

Heb je voldoende kennis en ervaring in huis om zelf de video te ontwikkelen? Belangrijk is dat je tijd- en kostenefficiënt kan werken. Kortom, maak je zelf de video of besteed je de opdracht uit? 

Op het moment dat de videocampagne is opgestart meet je de resultaten. Matchen de resultaten met de gestelde doelwaarden? Op welke punten moet je mogelijk bijsturen?

Videomarketing: 8 tips

Zet medewerkers centraal

Laat medewerkers aan het woord; jouw (potentiële) klant wil graag mensen zien, die bij jouw bedrijf werkzaam zijn. De tendens is vaak om het management centraal te stellen. Maar het zijn meestal andere teamleden die de grootste impact op potentiële volgers hebben. Laat het team vertellen over hun ervaringen met jouw bedrijf en het merk zelf en geef jouw publiek de kans om nieuwe dingen te leren van mensen die herkenbaar zijn.

  Call-to-action

  Voeg een call-to-action (CTA) knop of link aan jouw video toe. Hiermee spoor je kijkers aan door te klikken naar jouw website. Je wil dat jouw publiek tijdens het bekijken van de video hun betrokkenheid voortzetten.

  Laat je adviseren over de advertentiemogelijk­heden

  YouTube is eigendom van Google. De video-advertenties gaan via Google Ads en bieden veel verschillende mogelijkheden. Laat je goed adviseren op de mogelijkheden van adverteren.

  Lengte videofilm

  Zorg ervoor dat de video niet te lang is. Het lijkt erop dat een korte video beter is dan een lange video. De kijker verliest anders al snel de aandacht. Korte videoberichten duren veelal niet langer dan 30 seconden.

  Toch zie je steeds vaker dat de lengte van videos langer wordt. Er zijn natuurlijk situaties te bedenken waarbij het ook logisch is dat de video langer duurt. Een bedrijfsvideo of een vlog van een tevreden klant mag best wat langer duren.

  In onze blog over de klantreis bespraken we het See, Think, Do, Care model van Google. In de ‘See’ fase heeft de (potentiële)klant nog geen intentie om klant te worden, maar dit is wel de fase waarbij hij jouw bedrijf tegenkomt. In die fase zullen kortere video’s goed aanslaan. In de ‘Think’ en ‘Do’ fase zal de aandacht voor het bedrijf groter zijn en mogen video’s wat langer duren.

  De eerste klap is goud waard

  Toon bij een korte film jouw logo, product/dienst en belangrijkste USP’s in de eerste 5-10 seconden. USP staat voor Unique Selling Point. Waarin onderscheid je je van de concurrentie?

  Thumbnail

  Met welke foto denk je consumenten te kunnen verleiden dat ze jouw video bekijken? Hoe ziet jouw thumbnail eruit? Thumbnails geven kijkers een momentopname van je video terwijl ze op YouTube browsen. Nadat je een video hebt geüpload, kun je een thumbnail kiezen uit de drie opties die YouTube automatisch genereert. Je kunt ook je eigen thumbnail uploaden. Het advies is om daarvoor te kiezen. De kwaliteit van de foto is dan veel beter. Maak tijdens het maken van de video direct een paar foto’s. 

  Verwachtingen

  Manage je eigen verwachtingen goed. Verwacht niet dat jouw video zomaar viraal gaat. Werk vooral aan de juiste content voor het juiste publiek, een belangrijke basis voor videomarketing.

  Reageren

  Negeer opmerkingen van kijkers niet. Neem altijd de tijd om reacties op jouw video’s bij te houden. Dat doe je immers ook bij reviews via Google of een andere toepassing zoals Klanten Vertellen. Reageer op elke opmerking zodra dit redelijkerwijs mogelijk is. Personaliseer jouw reacties voor elke kijker die de tijd heeft genomen om een ​​opmerking achter te laten. Reageer evengoed op kritiek als op bevestigende opmerkingen.

  Video zal naast e-mail en social media populair blijven. Video zien we als één van de marketingmiddelen, die je kunt inzetten en is geen vervanger van tekst. Beeld en tekst horen wat ons betreft bij elkaar.

  Meer lezen over ons thema Online Marketing lezen?

  1. Mobiliteitstrends & consumentengedrag
  2. Privacy & wetgeving (Cookies, AVG)
  3. Klantreis en CRM
  4. Website encontent
  5. Online adverteren (autovoorraad & bedrijf)
  6. E-mail– en video
  7. Social Media
  8. Hoe stel ik een online marketingplan op?