+31 85 06 06 411 alles@voormobliteit.nl

Cybercriminaliteit is een vorm van criminaliteit waarbij personen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. Deze vorm van criminaliteit neemt steeds meer toe. En het kan jou ook overkomen. Volgens de informatie van Bovemij waren er in de eerste helft van 2020 meer cyberaanvallen dan in 2017 en 2018 samen.

Bij veel mobiliteitsbedrijven staat de beveiliging van software en hardware niet altijd hoog op de prioriteitenlijst. Er wordt met oude besturingssystemen gewerkt, software wordt niet geüpdatet, wachtwoorden zijn veelal standaard enz. Door de anonimiteit is cybercriminaliteit zeer aantrekkelijk voor criminelen. De kans dat criminelen (hackers) door de politie wordt gepakt is erg klein.

Welke vormen van cybercriminaliteit zijn er zoal?

 Er zijn tientallen vormen van cybercriminaliteit. We benoemen er enkele.

Hackers

Een hacker is iemand die de beveiliging van een computernetwerk weet te omzeilen.  Vaak gaat het erom om het bedrijf te laten zien dat het computerwerk onvoldoende beveiligd is. Bij hacken kunnen persoonlijke gegevens achterhaald worden. Ook kunnen illegale bestanden op jouw computernetwerk worden geplaatst, of bestandsnamen zijn gewijzigd of verdwenen. Niet iedere hacker heeft criminele bedoelingen, maar ze zijn er uiteraard wel.

WhatsApp fraude

Criminelen doen zich voor alsof ze bekenden van jou zijn. Ze sturen je een WhatsApp bericht vanaf een onbekend nummer. Op slimme manieren vragen ze om geld. En natuurlijk is er altijd haast bij. In de eerste helft van 2020 zijn duizenden fraudegevallen gemeld. De financiële schade loopt dan vaak op naar duizenden euro’s per geval. Ga dan ook nooit op een betaalverzoek in.

Helpdeskfraude

Fraudeurs doen zich voor als helpdeskmedewerkers van bekende bedrijven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan Microsoft, Google en McAfee. Ook deze fraudeurs proberen op een slimme wijze toegang tot je computer te krijgen. Vaak wordt er vanuit het buitenland gebeld.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maakt iemand misbruik van persoonlijke gegevens. Door een identiteit te stelen, kopen criminelen op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Of ze kunnen namens iemand anders communiceren. Een oplichter kan vervolgens op basis van de gegevens bijvoorbeeld een auto huren of een proefrit maken. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn.

Spookfacturen

Waak voor spookfacturen. Spookfacturen zijn facturen voor producten of diensten die nooit geleverd zijn. Deze facturen zijn vaak afkomstig van bedrijven die niet bestaan. Het rekeningnummer van de begunstigde staat op naam van oplichters. 

Een DDoS aanval

Een Distributed Denial of Service aanval is een cyberaanval, waarbij ontzettend veel verkeer naar computernetwerken worden verstuurd. Het gevolg hiervan is dat je het computernetwerk niet meer kan gebruiken. Middels chantage of afpersing wordt gedreigd om de website uit de lucht te halen.

 Fouten door medewerkers: Medewerkers hebben niet per se kwade bedoelingen, maar zijn soms wel een zwakke schakel. Er worden zwakke wachtwoorden gebruikt, tijdens een pauze wordt de computer niet gesloten of e-mailberichten met persoonsgegevens worden naar verkeerde e-mailadressen verstuurd.

Wat kun je zelf aan cybercriminaliteit doen?

Het is belangrijk dat alle medewerkers binnen het bedrijf zich van verschillende vormen van cybercriminaliteit bewust zijn. En welke maatregelen je vervolgens kunt nemen.

Vele partijen bieden informatie over cybercriminaliteit aan. Zo heeft ook Bovemij een whitepaper “Cybercriminaliteit, ben jij bewust van de gevaren?” opgesteld. Er wordt antwoord gegeven op vragen zoals Wat zoeken criminelen bij jou? Hoe proberen ze binnen te komen? En hoe kun je dit voorkomen? Klik hier om het whitepaper van Bovemij op te vragen.

Ook is het raadzaam om de gratis online handleiding Laat Je Niet Hack Maken te lezen. In deze handleiding wordt beschreven hoe je jezelf tegen hackers beschermd. Aan deze handleiding hebben zes professionele hackers meegewerkt. 

Succes bij het in beeld brengen en vooral bij het beschermen tegen cyberrisico’s.